Ağız Kokusu

Foruma yeni gelenler;
Ağız Kokusu hakkında herşey
sayfalarına göz atınız.

Aktif Konular  Forum Üyelerini Göster  Takvim  Forumu Ara  Yardım  Kayıt Ol  Giriş
Bir soru sormak istiyorum
 Agiz Kokusu | AGIZ KOKUSU Soru ve cevaplari | Bir soru sormak istiyorum
Mesaj icon Konu: hersey midede Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
erkannn1
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 105
Alıntı erkannn1 Cevaplabullet Konu: hersey midede
    Gönderim Zamanı: 19-Aralik-2014 Saat 14:06
merhaba arkadaslar bi internet sitesinde gördügüm makaleyi sizlerle paylasmak istiyorum.burda yazanlarin hepsi bende var

faranjit kesinlikle
bademcik bilmiyorum
reflü kesinlikle
dilimde bembeyaz bi pas var ve koku yaratiyor agzimda degisik tat var..

Bademcik iltihabi ve farenjit, kis aylarinda diger aylara göre daha sik karsilasilan hastaliklar olarak öne çikiyor.

Bulasici olabilen ve kalabalik ortamlarda fazla zaman geçirenlerin risk grubunda oldugu bu hastaliklar, vücudun bagisiklik sisteminde güçsüzlüge neden olarak kisinin sagligini tehdit ediyor. Dogru teshis ve tedaviyle bu hastaliklarin kolayca etkisiz hale getirilebilecegini ifade eden Emsey Hospital’dan Kulak Burun ve Bogaz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Suat Turgut, konuyla ilgili görüslerini paylasiyor.

Bademcik iltihabi nedir?

Bademcik tibbi adiyla tonsil, agiz içinde solunum yolunun baslangicinda bulunan, her iki tarafta birer tane yer alan, vücudun savunma sistemine ait organlardir. Bu organlar, mikroplarin (bakteri ve virüsler) ilk olarak tutuldugu yerdir. Vücut direncinin düsmesi durumunda bademcik (tonsil) tarafindan tutulan mikroplar, bu organ tarafindan yok edilemez ve organi hasta eder.

Bademcik iltihabinin belirtileri nelerdir?

Bademcik dokusu iltihaplaninca, mikroplara ait toksinlerin kana karismasi sonrasi vücutta bazi belirtiler ortaya çikar. Bu belirtile; ates, bogaz agrisi, halsizlik, vücutta yaygin kas agrisi, istahsizlik olarak sayilabilir. Bunun yaninda, bademciklerin iltihaplanmasina bagli olarak agizda tat bozuklugu ve kötü koku da ortaya çikar.

Bademcik iltihabi nasil bulasir?

Bademciklerin iltihaplanmasi genellikle vücut direncinin düsmesi, asiri yorgunluk, asiri fiziksel egzersiz, uykusuzluk, yetersiz beslenme gibi durumlarda ortaya çikar. Bu gibi durumlarda, vücutta zararsiz olan firsatçi bakteriler enfeksiyona yol açar. Ayrica enfeksiyona yakalanmis bir kisiden de tensel temas veya damlacik enfeksiyonu seklinde bulasma olabilir. Bulasma, genellikle eller yoluyla olur. Hasta kisilerin ellerine temas edilmesiyle hastalik bulasir.

Bademcik iltihabi tedavisi

Bademcik tedavisi, vücudun kendi savunma mekanizmasini güçlendirmekle baslar. Bunun için yatak istirahati, yeterli sivi alimi ve beslenme ön sarttir. Ates oldugunda ilik suyla dus almak, vücuda alkol ve soguk su ile islatilmis pamuk ve kompreslerin uygulanmasi ise yarar. Bunlar yeterli olmazsa, ates düsürücü ilaçlar kullanilabilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavileri gerekebilir. Tablonun agir oldugu bademciklerin asiri iltihapla sismesi, hava yolunu kapatmasi sonucu agizdan beslenme güç olabilir. Bu gibi durumlarda hastaneye yatilmasi, serum ve antibiyotik tedavisi yapilmasi gerekebilir.

Ne zaman ameliyat gerekir?

Vücudun savunma organi olan bademcikler (tonsiller) sik enfeksiyon geçirmesi sonucu, mikroplarin yerlestigi, koruma fonksiyonu kaybeden bir organ haline gelir. Vücut direncinin düstügü her anda iltihaplanir ve vücutta birçok organin hastalanmasina yol açabilir. Bademcikte üreyen mikroplar eklemlere yayilarak eklem romatizmasina, böbreklere yayilarak böbrek iltihaplarina, en tehlikeli olarak da kalp kapakçiklarina ve zarina yayilarak kalp iltihabina yola açabilir.

Bu risklerden dolayi senede 5-6 kezden fazla bademcik iltihabi geçirme durumunda hastalara ameliyat öneririz. Çocuklarda da genellikle 3 yasin altinda ameliyat önerilmez. Ancak sik bademcik enfeksiyonu geçirme yaninda, bademciklerin asiri büyümesine bagli olarak horlama, uykuda nefes kesilmesi gibi uyku apnesi hastaligi belirtileri varsa, 3 yasin altinda da ameliyat yapilabilir. Ancak genellikle 3 yas, ameliyat için alt sinir kabul edilir.

Bademcikler alininca bagisiklik sistemi zayiflar mi?

Bademcikler alininca, vücudun savunma mekanizmasi zayiflamaz. Yapilan bilimsel çalismalarla bu kanitlanmistir. Savunma sistemine ait hormonlarda hiç bir azalma olmaz. Üst solunum yolunda, Waldeyer halkasi adi verilen bademcik dokusuna benzer dokular mevcuttur. Bunlar üst solunum yolunu daire seklinde çevreler. Dil kökünde genizde bademcik dokulari vardir. Bademcik dokusu alininca, bunlar görevi kompanze ederek üstlenir ve vücutta bademciklerin eksikligi hissedilmez.

Alinan bademcikler yeniden büyür mü?

Bademcikler tamamen alininca yeniden büyümez. Ancak bademcik tamamen alinmazsa, parça birakilirsa tekrar büyüyebilir.

Farenjit nedir, nasil olusur?

Farenjit, bademcik iltihabindan farkli bir durumdur. Bademcik iltihabina göre daha hafiftir. Hastalar çogunlukla bademcik iltihabiyla karistirir ve doktorlari yanlis yönlendirir. Bu nedenle de gereksiz bademcik ameliyatlarina yol açabilirler. Bu gibi durumlarda, ameliyattan sonra sikayetler daha da artar. Farenjit, üst yutak bölgesinin (farenks) iltihabidir. Bogazda yanma, kesilme tarzinda agri, sürekli bogazda gicik ve takilma hissi olusur. Hastalar sürekli olarak bu rahatsizligi ortadan kaldirmak için, bogaz kazima ve temizleme hareketi yapar. Soguk, sicak ve baharatli gidalari alinca rahatsizlik artar.

Farenjit nasil tedavi edilir?

Bazen farenjit, reflü hastaligi ile beraber görülür. Reflü hastaligi tedavi edilince, farenjit de düzelir. Bu nedenle, kronik farenjiti olanlarin mide ve yemek borusunu kontrol ettirmeleri, mide kapakçigindaki probleme bagli reflü hastaligi varsa öncelikle bunu tedavi ettirmeleri gerekir. Allerjik bünyelerde de farenjit tablosu ortaya çikabilir. Bu durumda, yukarda sayilan belirtilere ilave olarak bogazda ve damakta kasinti hissi olur. Eger alerji tespit edilirse, önce alerji tedavisi hastaligin iyilesmesini saglayabilir. Ayrica burun ve sinüslerdeki i problemlere bagli olarak sürekli agiz solunumu yapma da farenjite zemin hazirlayabilir. Farenjit belirtileri olanlarin, burun ve sinüslerinin kontrol ettirmelerinde fayda vardir.

Farenjit tedavisi hastaliga neden olan burun kemik egriligi, sinüzit, alerji ve reflü gibi durumlar varsa bunlarin tedavi edilmesiyle baslar. Farenjit tedavisinde asiri sicak ve soguk, baharatli gidalardan kaçinma önerilir. Bunun yaninda, bogaz kültürü ile bakteri tespit edilen hastalarda antibiyotik tedavileri, bunun yaninda bogazi rahatlatici pastiller ve agri kesiciler faydali olur. Sigara içen hastalarin bu aliskanligi birakmalari hastaligin tedavisine olumlu etki eder. Tozlu ve hava kirliligi olan ortamlardan da uzak durmak gerekir.

Bademcik iltihabi ve farenjit hangi yollarla bulasir?

Bütün enfeksiyon hastaliklarda en belirgin bulasma yolu ellerdir. Yapilan çalismalarda, el yikayarak %60-70 oraninda enfeksiyonlardan korunabildigi gösterilmistir. Hasta kisilerin salgilarindaki mikroplar ellere bulasir ve bu yolla yayilir. Ayrica öksürük balgam ve damlacik yoluyla da bulasma olabilir. Ancak bu yolla bulasma daha azdir. Bunun yaninda, yeterli dinlenme ve beslenme de hastaliklardan korunmada önemlidir. El yikamanin enfeksiyon hastaliklarinda koruyucu etkisi yapilan bilimsel çalismalarda kesin olarak gösterilmistir.
siteden alintidir. yorumlarinizi alalim arkadaslar
ben ilk olarak bi iç hastaliklarina görünerek baslayacagim bu ise..
IP
ahmetmehmet1
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Gönderilenler: 316
Alıntı ahmetmehmet1 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 19-Aralik-2014 Saat 18:33
mide kapakçigindaki probleme bagli reflü hastaligi varsa öncelikle bunu tedavi ettirmeleri gerekir

keske her reflüsü olanlarin ilaç tedaviye cevap verse o kadar kötü hastalikki ameliyat disinda zor.Tabi ameliyatta olmak riskli .
IP
erkannn1
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Gönderilenler: 105
Alıntı erkannn1 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 20-Aralik-2014 Saat 07:40
peki diyelim doktor bana 1 aylik ilaç tedavisi uyguladi sonucu negatif olursa bana ameliyatmi önerir kesin kurtulmak için ve bunun riski nedir ?
IP
Cihangir
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 24
Alıntı Cihangir Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 20-Mayis-2022 Saat 01:38
Dilim ve dislerimde asiri sararma var ve her sabah kalktigimda burnumun teki hep tikali oluyor murat hocam dildeki tabakanin ve burnumuzun tekinin tikali olmasinin fizyolojik oldugunu söylüyor ama bana kafayi yedirten düsünce neden sadece bizde oluyor 1 ay agiz bakimi yapmayan tanidiklarim var ama ne dili sarariyor nede dislerinde asiri derece sararma oluyor beni onlardan ayiran sey ne bunu merak ediyorum ayriyeten hamur isi tükettigimde bogazinda ve midemde yanmalar oluyor bogazimda midemde gurultular oluyor Bu koku mideden mi geliyor agiz hijyeniyle mi alakali yoksa burunda m sorun anlamdim nasil bir yol izlemem lazim benimle ayni belirtileri yasayan veya kurtulmus arkadaslarim aydinlatirsa mutlu olurum
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Açık Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Buradaki yazılar, fikir, görüş ve tavsiyeler muayene ve tedavi yerine geçmez. Fikir vermek içindir.
Bu forumda yazılanlardan bir kısmı isim ve kimlik bilgileri silinerek tıbbi istatistik veya eğitim amacı ile kullanılabilir, üçüncü parti yazılarda veya internet ortamında (isimsiz olarak) yayınlanabilir.
İletişim için Tıklayınız.

Agiz kokusu hakkında herşey
Ağız kokusu tedavisi hakkında

Ağız kokusu gargarası Halitosil
Dil macunu