|
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bunlari biliyor muydunuz? | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Yazar | Mesaj |
aydinmur
Yönetici ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 25-Haziran-2007 Konum: Adana Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2404 |
![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 13-Agustos-2013 Saat 12:54 |
Farinks yutak demektir.
Yutak 3 parçadan olusur. 1- Burunun arkasinda geniz olarak bilinen "nazo- farinks" 2- Agizin arkasinda aynadan bakinca tam karsimiza gelen, bademciklerin hizasina yer alan bogazin arka duvari "oro-farinks" 3- Girtlaga baglanan alt parça, "hipofarinks". Yutagin iç yüzünü döseyen mukoza (deri-epitel) örtünün iltihabina "farinjit" adi verilir. Farinksin mukozasinin hemen altinda ve derin tabakalarinda limf dügümcükleri vardir. Bunlar mikrop filitreleridir. Orofarinksin mikrop girisi daha fazla oldugu için oro farinksin giris deliginin etrafini çevreleyen limf dügümleri yüzeye yükselir ve birer organ seklini alir. Biz bu organlara bademcik (tonsil) adini veriyoruz. Damak tonsili, dil tonsili, ve daha baska tonsiller halka seklinde yutagi çevirir. Bu organlar halkasina Valdeyer'in limf halkasi denir. O halde bademcikler sagli sollu 2 tane degildir, binlercedir ve çogu farinksin içine gömülüdür hepsi birer mikrop kapanidir. Farinks mukozasinin iltihabinin sik rastlanan sebepleri: 1- Kurumak (gece agiz açik kalanlarda, gündüz agizlarini kapatmayanlarda, salgi noksanligi olanlarda) 2- Alerji 3- Agir kirli beslenmek 4- Çevre bölgelerdeki organlarin her hangi birisinde bir infeksiyon odaginin bulunmasi (dis, orta kulak, dil, dis eti, çene, dis kulak iltihabi vs...) 5- Bilinmeyen baska sebepler Farinjit ilk defa meydana geldiginde bogazda kuruluk hissi, yanma, batma, yutkunmada huzursuzluk belirtisi vardir. Fakat kroniklesirse hiç bir belirti vermeden yillarca kalir. Orofarinkse dikkatli bakildiginda yanak, ve bogazin ön mukozasinin renginden daha farkli olarak koyu kirmizi olmasi, mukozanin ütüsüz kumas gibi uzunlamasina kirisiklik göstyermesi, yüzeyinde birbirine paralel seyreden yükselti ve çukurlarin olusmasi, kirlilik tarzinda beyaz kivamli cisimlerin gömülü gibi duruyor olmasi farinjitin görsel belirtisidir. Nasofarinks iltihaplandiginda yukardan asagi sümük benzeri beyaz bir akinti orofarinks arka duvarinda görülecektir. Bu durum günlük degisimler gösterir. Bu gün farinjit var iken ertesi gün yok görmek mümkündür. Veya agir bir kuruma durumunda sabah yok iken ögleden sonra ortaya çikabilir. Iyilesmesi ile hastaligin bulundugu durum arasindaki sinirlar kesin ve keskin degildir. Grup içerisindeki fikir alis verislerinde bu bilginin bilinmesinde fayda olabilecek görüsmeler yapildigi sebebiyle bu bilgileri paylasmak istedim -M |
|
![]() |
|
Helicobacter
Kidemli Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 17-Subat-2012 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 123 |
![]() ![]() ![]() |
peki hocam, yutkunurken bogazda iltihap varmis gibi bir tat olur mu? takip ettigim kadariyla bir çok arkadas bu sikayetlerden bahsetmis.
|
|
![]() |
|
aydinmur
Yönetici ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 25-Haziran-2007 Konum: Adana Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2404 |
![]() ![]() ![]() |
Tabi bu sikayet farinjit için belirleyici , teshis koydurucu, kesin olarak bulunmasi gereken bir belirti degildir fakat mutsuz tatlarin bulunmasi farinjit için süpriz olmaz.
infeksiyon atiklari yutkunma sirasinda tat goncalarina temas edip muhtelif tad hisleri algilamaya sebep olabilir. Dogrudur. -M |
|
![]() |
|
yasamsikinti
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 09-Kasim-2018 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 19 |
![]() ![]() ![]() |
hocam 10 yildir kronik faranjit var onlarca kbb e gittim geçmez diyorlar ne yapacagiz bununla daha ne kadar yasanilabilir, Allah rizasi için bu tip 2 agiz kokusuna yönelik bir ilaç veya gargara yapin ne olur yalvariyorum...
|
|
![]() |
|
yasamsikinti
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 09-Kasim-2018 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 19 |
![]() ![]() ![]() |
genizim her zaman kötü kokuyor hani hapsirinca çikan kötü koku gibi, dil arkasi ise daha kötü ancak en yakin arkadasima sorunca iltihap kokusu gibi kokuyor dedi. belki beni kirmak istemedi bilemedim.
|
|
![]() |
|
aydinmur
![]() ![]() ![]() |
Burun içinde bir problem olunca farinjit ortaya çikiyor. Burun içerisinde hava trafigi düzelirse farinjit ilaç kullanmadan azaliyor ve kayboluyor diye biliyorum. |
|
![]() |
|
wolfscream
Yeni Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 03-Ocak-2018 Konum: Izmir Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 23 |
![]() ![]() ![]() |
Hocam 3 sene önce gittigim kbb doktoru bana ''burnun tikali ameliyat ettirirsen farinjitin kaybolacak dedi. Gittim özelde ameliyat oldum. 3 senedir burnum açik çok rahat nefes alabiliyorum fakat koku gitmedi. Farinjit dahada artti. Artik her saniye yutkundugumda o les tat agzima geliyor. Artik son aylarda ögürmeye basladim. Birakin diger insanlara rezil olmayi, kendimden tiksinmeye basladim hocam.
|
|
![]() |
|
yasamsikinti
![]() ![]() ![]() |
hocam kronik faranjitte geniz de koku oluyor. ama benim dilimin arkasi da kötü kokuyor kronik faranjit dil arkasinda da kötü koku yapabilir mi
|
|
![]() |
|
yasamsikinti
![]() ![]() ![]() |
wolfs kardesim zaten kronik faranjit illet bir sey birçok kbb ye gittigimde geçmez dediler geçmedi de. reflüdür dediler mide ilaçlari verdiler geçmedi. simdi ben alerjidir herhalde diye alerji ilaçlari içiyorum geçmiyor, benim burnum da açik herzaman. valla kbb doktorlarinin bununla ilgili çalisma yapmasi lazim nedir arkadas, kanserin bile tedavisi var artik, ya yasarsin ya ölürsün. bunda hep yasayarak ölüyoruz, ölen bizler degil ölen umutlarimiz ölen duygularimiz.
|
|
![]() |
|
aydinmur
![]() ![]() ![]() |
Elbette evet |
|
![]() |
|
yasamsikinti
![]() ![]() ![]() |
hocam bir insan agzinin tam olarak nasil koktugunu algilayabilme ihtimali var mi? ben sabah ki kokuyu algiliyorum o da diski gibi oldugu için herhalde. dil arkasi her zaman kötü kokuyu ama en yakin arkadasima sordugumda sende her zaman kötü koku olmuyor diyor. belki ben üzülmeyeyim diye diyor da olabilir. arkadaslar bu konuda aslinda hata yapiyor.
|
|
![]() |
|
aydinmur
![]() ![]() ![]() |
Agiz kokusunun neye benzedigi çok degersizdir. herkes herhangi bir seye benzetebilir. Neye benzediginin önemi yoktur. rahatsiz edici bir koku bulunmasi yeterlidir.
Hiç bir gayret sarf etmeden (hohlamadan, sormadan, üflemeden) siz kendiniz kokuyu duymuyorsaniz, ve sosyal mesafeden 5 ten fazla kisi siz sormadan kelimeler ile (ima ile degil) söylemediyse sizde koku yok diye düsünebilirsiniz. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
Buradaki yazılar, fikir, görüş ve tavsiyeler muayene ve tedavi yerine geçmez. Fikir vermek içindir.
Bu forumda yazılanlardan bir kısmı isim ve kimlik bilgileri silinerek tıbbi istatistik veya eğitim amacı ile kullanılabilir, üçüncü parti yazılarda veya internet ortamında (isimsiz olarak) yayınlanabilir.
İletişim için Tıklayınız.
Agiz
kokusu hakkında herşey
Ağız kokusu
tedavisi hakkında
![]() |
![]() |