Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Asitte agiz kokusu azalir, alkalide artar

Nereden Yazdırıldığı: Agiz Kokusu+
Kategori: AGIZ KOKUSU Soru ve cevaplari
Forum Adı: Bunlari biliyor muydunuz?
Forum Tanımlaması: Anahtar bilgiler (doktorlar konu baslatabilir)
URL: http://www.agizkokusu.org/forum/forum_posts.asp?TID=2096
Tarih: 05-Nisan-2025 Saat 11:59
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.06 - http://www.webwizforums.com

Konu: Asitte agiz kokusu azalir, alkalide artar
Mesajı Yazan: aydinmur
Konu: Asitte agiz kokusu azalir, alkalide artar
Mesaj Tarihi: 04-Haziran-2016 Saat 20:08
Dil yüzeyinden alinan mikrobiyal biyofilm sisteminde pH 7 den 8 e çikarildigi zaman hydrogen sulfide, dimethyl disulfide, dimethyl trisulfide , indole, ammonia, pyrrole, 2,5-dimethylpyrazine, 2-acetylthiazole ve 2-acetylthiazole gibi kokulu gazlarin artisi görülmüstür. Fenol sadece pH 8 e yükseltildigi zaman ortaya çikmaktadir.
-
pH 6 dan 8e yükseltildiginde alkol ve aldehitler artmaktadir keton ve hidrokarbonlar azalmaktadir. (Khalid TY, 2013)
-
Resim ayni kaynaktan alinmistir. pH asit iken çok az olan kokulu gazlar, bazik ortamda yükselmektedir.

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Gastro
Mesaj Tarihi: 04-Haziran-2016 Saat 21:20
Hocam muhtesem bir calismaya benziyor. Ortam alkalilestikce sulfitli bilesiklerin uretimi kat-kat artiyor. Eger oyleyse agzimizi nasil uzun sureli asidik tutabiliriz?

Mesaj Tarihi: 05-Haziran-2016 Saat 05:58
Aslinda burda 2 yönlü bir trafik var. Bazik ortamda Tip 1 agiz kokusu olusmasi kolaylasiyor ve artiyor. Ayrica agiz kokusu olusursa ortam baziklesiyor. Yumurta-tavuk gibi.

Diger yandan:
Asit tutarsak çürük artiyor. Tip 1 agiz kokusu ve dis tasi üretimi azaliyor. Bazik tutarsak tersi oluyor

Yapacak bir sey yok, disleri ve dili temiz tutup pH derecesini ortada tutmak lazimdir.

-M

Mesajı Yazan: mmkk
Mesaj Tarihi: 05-Haziran-2016 Saat 09:07
Ayrica hocam duymussunuzdur karbonayli su kullanicisi cok ....karbonatli su vucutu asidik ortamdan bazik ortama ceviriio duzenli kullandigimizda ayrica asidik iken vucut hasta olmazmi .......

Mesajı Yazan: BezginBetül
Mesaj Tarihi: 05-Haziran-2016 Saat 15:48
Hocam, peki koku dis eti giruntilerinin icinde yasayan Helicobacter tarafindan ortaya cikiyorsa, ortami kisa süreligine de olsa baziklestirmek (mesela karbonat ile gargara yapmak) ve bir saat kadar sonra örnegin icine limon suyu damlatilmis su ile gargara yapsak, bu bakterilerin ortaya koydugu kokuyu halletmemuze ve ortami sürekli olarak bazik tutmamizi engellememize yardimci olabilir mi?
Cünkü siz Helicobacter ancak asidik ortamda yasar demistiniz. Mesela bu uygulamayi hekim tarafindan dis eti temizligi yapildi günlerde uygulasak, sizce faydasi olur mu? Yakinda paradontoz tedavim basliyor, ve ardindan helipak kullanacagim. Bu yüzden soruyorum.

Mesaj Tarihi: 05-Haziran-2016 Saat 20:45
- Paradontozun özel bir tedavisi yoktur.
- Koku dis eti girintilerinin icinde yasayan Helicobacter tarafindan ortaya cikmiyor
- Sürdürülemez uygulamalardan uzak durmak iyidir.
M

Mesajı Yazan: BezginBetül
Mesaj Tarihi: 05-Haziran-2016 Saat 20:59
Peki hocam midedeki helicobacter icin neden gastro hekimleri agiz kokusu nedeni teshisi koyuyor. Anladigim kadariyla metabolizmalarinin atiklari belirli bir gazin olusumunu ortaya koyuyor ve bu gaz kötü kokuyor? Agizda bu mekanizma neden islemesin? Bazi kisiler helipak tedavisi sonunda kokunun helicobacterin yok olmasiyla birlikte yok oldugunu söylüyor. Ayrica diyelim ki agizda koku yapmiyor dediginiz gibi, agizdan tekrar mideyi enfekte edebilme ihtimali var bir de.
Merak ettigim su: agzimi karbonat ile gargaralayip ve dilimi karbonat ile fircaladiktan sonra bir duruluk olusuyor dilimde.
Bu bazik ortam sanirim helicobacter icin de rahatsiz edici. Öyle degil mi hocam? Bir süre sonra ne ile asidik yapabilirim agzimi? Hafif limonlu su uygun mudur?
Hocam belki adini yanlis yazdim, ama dis eti gerilemesi ve dis eti ve dis arasinda derinlik olusunca bunu temizliyorlar. Bunu saglik sigortasindan talep ediyor hekim ve paradontitis tedavisi yapiliyor. O girintiler temizleniyor ve ilacla dezenfekte ediliyor.

Mesaj Tarihi: 06-Haziran-2016 Saat 07:20
- Para, konum komsuluk bildiren bir ön ektir.
- Perio, disi saran çevre dokular demektir.

Periodontoz ile paradontoz birbirinin sinonimidir. Ayni hastaligi ifade eder, gazli bez ile dis etini siyirirsaniz, dis eti unlu kurabiye gibi soyulur. Paradontozun belirtisi budur. Baska paradontoz yoktur. Orta yas veya menapoza giren kadinlarda bilinmeyen bir sebeple ortaya çikar hormonal oldugu zannediliyor, bir kaç sene devam eder. tedavisi yoktur. Agiz temiz tutulur. Agrisizdir, disaridan belli olmaz.

Dis eti çekilmesi baska bir hastaliktir. Paradontoz ile iliskili bir durum degildir. Birbirinin uzantisi veya devami degildir. Bambaska iki hastaliktir.

Bu basliklar bu forumu ilgilendirmiyor. Genel agiz sagligi soru ve cevaplari forumunda devam edelim.

-M

Mesajı Yazan: Mehmet
Mesaj Tarihi: 07-Haziran-2016 Saat 13:48
O zaman karbonatli su içildikten sonra yada gargara yapildiktan sonra yada burna çekildikten sonra kokunun artmasi gerekmez miydi? Benim bildigim mikop ve bakteriler asidik ortamda yasar. Zaten çamasir suyu en bazik seylerden biridir. Bu arada limon asidik degil baziktir

Mesaj Tarihi: 07-Haziran-2016 Saat 15:06
Limon asittir. Sitrik asit. Yanilmiyorsam citreus kelimesinden gelir ve latincede limon anlamina gelir. Bu sebeple bu asite limon asiti adi verilmistir. Ayrica limonda askorbik, tannik ve az miktarda organik asitler de bulunur.

Zaten bir kural olarak:
ne ki eksidir o asittir
ne ki sabunsudur ve buruktur o baziktir

Yukaridaki kuralin ihlal edildigi bazi besinler vardir fakat limon bu kurali, ihlal degil temsil ve tescil eder.

Koku sadece pH yükseltmek ile yoktan yaratilamaz, olusturulamaz, ortaya çikarilamaz. Daha önce ifade ettigim gibi pH yükselmesi koku olusumunu destekler ve koku olusunca pH yükselir. Yani 2 yönlü bir iliski bulunur. Yani bir agiza çok bilinen bir alkali mesela sodyum hidroksit koysaniz bile agiz kokusu olusturmak için yeterli olmaz.

Söyle düsünün:
sicaklik buharlasmayi artirir, kolaylastirir fakat bir bardak suyun buharlasip kurumasi için sicaklik sart degildir. bardagin üzerini açik birakirsaniz yeteri kadar beklediginizde bardagin içerisindeki su kendiliginde buharlasarak bardagin kurudugunu görürsünüz. Ama sicakligi yükseltirseniz buharlasma kolaylasir. pH derecesi de böyledir. Agiz kokusu ortaya çikacaksa çikar. Fakat pH yükselirse bu olay kolaylasir, mekanizma hizlanir, güçlenir. Bilmem simdi net oldu mu?

Karbonata gelince.
Karbonatin CO3 kökü dokuya temas edince CO2 gazina dönüsüp uzaklasir. geride kalan bir oksijen atomu dokuya temas ederek ortami oksijenlendirdigi için anaerop aleyhine bir biyosfer olusuyor. Olaya tek basina pH penceresinden bakmamak gerekiyor. Yani karbonatin etki mekanizmasi oksijenli suya benzerdir.

Umarim yazdiklarimin katkisi olur
-M

Mesajı Yazan: gececek
Mesaj Tarihi: 06-Ekim-2016 Saat 22:36
mrblar hocam

benim anladigim dogru mu acaba , kola(asit) ictigimizde kokunun azaltir grafikten bunu mu anlamamiz lazim, bazik bisey yedigimizde yada ictgimizde koku artmasi mi lazim?

o zaman hep ph i yuksek sular tercih ederdik buna gore ph i 7 olana yani notr e yakin olan suyu mu tercih etmemiz lazim

ph 7 nin altinda olmaz cunku ne kadar 7nin altina inerse su aci olur:) 0-7-14 arasindadir asit-baz degerleri , o yuzden 7 notrdur...

Mesaj Tarihi: 07-Ekim-2016 Saat 08:08
Evet. Nötür (ph ~7) su içilse iyi olur.

Zaten suyu serbest birakirsak, kimyasiyla oynamazsak, içine mineral koymaya kalkmazsak, oda sicakliginda suyun pH 7 dir.

pH 7 nin altina düserse eksi olur. Bütün asitler eksidir. (limon, sirke, turunç vs..)

pH 7 nin üstüne çikarsa aci olur. Bütün alkaliler acidir.
-M

Mesajı Yazan: gececek
Mesaj Tarihi: 07-Ekim-2016 Saat 08:34
Pardon yanlis yazmisim haklisiniz 7 nin altina inerse eksi ustune cikarsa aci olur dogru

Hidrojen sulfit dimetil disulfit ... Bu gazkar agi kokusuna sebep olaj gazlar demek..

Linki gonderir misiniz kaynagi bende incelemek istyorum inglzcem iyidir

Mesaj Tarihi: 07-Ekim-2016 Saat 15:16
Orjinalini yazan: gececek

Linki gonderir misiniz kaynagi bende incelemek istyorum inglzcem iyidir

Buyrun:

http://agizkokusu.org/sil/!tip1-voc.pdf - http://agizkokusu.org/sil/!tip1-voc.pdf

-M

Mesajı Yazan: bazenhissediyor
Mesaj Tarihi: 07-Ekim-2016 Saat 16:27
hocam biraz halkin bizim anliyacagimiz dilden yazacak olursaniz ben size soruyum yani asit koku yapar fakat minimum seviyelerde nötr hiç baz en çok kokuyu yapan seymidir agizda , biyandanda dis sagligi için asit zararli baz gerekli gibi degilmiydi hocam yani bu agzimizin asitligi bazligi durumu yediklerimizle alakali bi olaymi yoksa yasadigimiz koku probleminin hangi rahatsizligimizin etkisiyle olusuyorsa o rahatsizligin agzimiza verdigi özellikmi örnegin midemde sorun var bu yüzdenmi agzim bazik ve kokuyor olabilir hocam

Mesaj Tarihi: 07-Ekim-2016 Saat 22:31
Bir bireyin özel durumu ile ilgili sorulara yanit veremiyorum yaniltici olabilir. Diger sorularinizi yanitlamak istiyorum

Ben böyle karmasik bir makaleyi topluluga sunmadim. Bir arkadasiniz benim ingilizcem iyi kaynaktan okumak istiyorum dedi. Ben de madem istiyor buyrun dedim yolaldim.

Ben size o makaleden faydalikismikoparip bu sayfanin birinci mesaji olarak zaten yollamistim.

Diger sorunuzda çok isabetli bir konuya parmak bastiniz.
Asit çürük yapar, ama agiz kokusunu baskilar. Bazik ortam dis tasi yapar, çürügü engeller, fakat agiz kokusuna katki saglar. Tahterevalli etkisi. Bu çok önemli bir tespittir. Pratik ve teorik degeri çok yüksek bir bilgidir.
-M

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat