Şaşırtıcı sorunu ziçin teşekkür ederim. Beklemiyordum doğrusu.
Kendi üzerimde ilaç denemesi yaparken kendimde suni ağız kokusu oluşturduğumda bu soruyu kendime sormuştum. Ağzımda 8 ppm H2S kokusu var iken "ya hep böyle kalırsam?" dedim. Bir süre sonra suni ağız kokusu geçince veya çinkoyla nötürleyince, insan anlıyor ki= "Sebep yoksa ağız kokmaz" diyor. Ağız kokusu için bir sebep olmalıdır. Aksi halde neden koksun.
Yıllardır bu işin içerisinde ağız kokusundan yakınan halkın önemsenecek bir çoğunluğunun kötü ağız bakımı yaptığını gördüm. Birey iddialı bir üslup ile, el kol hareketleri ile çokgüzel ağız bakımı yaptığı halde ağzının koktuğunda ısrar ediyor, çok güzel diş fırçaladığını söylüyor. Eline fırça verip buyrun lütfen fırçalayınız diyorsunuz 15 saniye diş fırçalıyor. Veya nasıl fırça kullandığını soruyorsunuz OralB gibi yumuşak veya hızlı yumuşayan fırçalar kullandığını görüyorsunuz. Elbette ağzı kokuyor. Halk suçlu değil, okullarımızda Bulgaristan'ın yüzölçümü öğretiliyor ama diş fırçalaması öğretilmiyor.
Veya ağızında koku (varsa) kaybolsun diye Alkollü ürünler kullanarak ağzında yoksa bile kokuyu başlatıyor. Biliyorsunuz alkol, sadece alkol gibi kokmaz ağız kokusu üretir. Halk bunu bilmiyor. İçinde alkol bulunan gargaraların züerinde ağızkokusu gargarasıdır diye yazıyorlar televizyonda reklamını yapıyorlar.
Daha acıklısını itiraf edeyim: ben yayınlayıncaya kadar "nasıl diş fırçalanacağını" diş hekimliği fakültesi öğrencilerine öğreten bir yazılı eserimiz bile yoktu. Diş hekimleri bile diş fırçalamasını derste sözlü olarak öğreniyorduk. Yani kulaktan dolma ne kadar olursa o kadar öğrendik okulda.
Fakültelerimizde ağız kokusu yok farz ediliyor. Ayrıca Tıp fakültesinin hiç bir dersinde, kbb, dahhiliye, gastro uzmanlık derslerinin hiç bir tanesinde ağız kokusu başlığı yoktur. Hekim kendi sağ duyusu ile kafasındaki temel bilgiler ile sentez yaparak ağız kokusuna yaklaşır. Açık konuşmak gerekirse ülkemizde ve dünyada ağız kokusu başlığında eğitim yoktur.
Gittiğiniz her hekimin farklı şeyler söyleyip, farklı şeyler düşünmesinin sebebini şimdi anlıyor olmalısınız. Piyasadaki boşluğu şarlatanlar ot-kıl-tüy-bitki ve muskalarla doldurdu. Ağız kokusu duaları yayınlandı. Ağız kokusundan yakınan bireyler buna benzer forumlarda Çünkü biz görevimizi yapamadık.
Bireyler önce bir hekime gider sonra başka hekime gider sonra diğer branştan hekime gider, doktor market yapar, çare bulamaz en başa döner. Veya yorulur bıkkınlıkla bırakır. Psikolojik bir çöküntüye girer. gerçek bir obsesif kompulsif depresyon hastası olurlar psikiyatrist tedavisi gerekir. Birileri ağız kokusunu tedavi etse bile psikiyatrist tedavi edinceye kadar ağız kokusundan şiakeyet etmeye devam eder. Bu sebeple ağız kokusu ve psikolojik ağız kokusu iki ayrı hastalıktır. Birinden iyileşmek ağız kokusundan kurtulmak demek olmuyor.
Burdaki gibi diş temizliği yapın: http://murataydin.org/dis-nasil-fircalanir.html
Ben biliyorum deyip satır atlamadan okuyun.
-M
|