Genetik nefes kokusu
Nereden Yazdırıldığı: Agiz Kokusu+
Kategori: AGIZ KOKUSU Soru ve cevaplari
Forum Adı: Bir soru sormak istiyorum
Forum Tanımlaması: Merak ettiginiz bir konuyu burada sorunuz
URL: http://www.agizkokusu.org/forum/forum_posts.asp?TID=3053
Tarih: 20-Nisan-2025 Saat 18:59 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.06 - http://www.webwizforums.com
Konu: Genetik nefes kokusu
Mesajı Yazan: Aysin
Konu: Genetik nefes kokusu
Mesaj Tarihi: 02-Haziran-2022 Saat 16:48
Selenbp1 genindeki mutasyonun nefeste kokuya sebep oldugu tespit edilmis buna yogunlasan oldumu acaba
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: Tospik
Mesaj Tarihi: 02-Haziran-2022 Saat 17:37
Orjinalini yazan: Aysin
Selenbp1 genindeki mutasyonun nefeste kokuya sebep oldugu tespit edilmis buna yogunlasan oldumu acaba |
Bu soru 2020 de sorulmus ve Murat hoca cevaplamis.
Orjinalini yazan: aydinmur
Orjinalini yazan: mete09
Sarimsak ve soganin nefese karistigini ve ne yaparsak yapalim geciremeyecegimizi biliyoruz burda aklimda soyle bir soru isareti olustu; ters etkiyi yapabilcek bir yiyecek veyahut besin var midir ? Maydonoz bunlardan birimidir ? |
Haklisiniz. Olabilir. Bilemiyorum.
2.sorum ise agiz kokusunun genetik olmadigini soylemistiniz ancak bunun SELENBP1 genindeki mutasyondan kaynakli olabilcegini soyleyen bi arastirmanin haberine rastladim. Farkli ulkelerden katilim olmus bu arastirmayla ilgili ne dusunuyorsunuz ? Genetik olamaz mi ? |
O hastalikta agiz kokusuna varincaya kadar çok sayida ariza ortaya çikar ve bunun yaninda beden ve nefes kokusu agiz kokusu da ortaya çikar.
Söyle düsünelim:
Fare zehiri içen bir insanda bulanti kusma sikayetleri ortaya çikar. ölmek üzereyken idrarinda kan görülebilir. Biz bunu biliyoruz.
Simdi diyelim ki, idrarinda kanama olan her insana fare zehiri içmis muamelesi yapabilir miyiz? Bu belirti diger belirtilerin yaninda sonuncu veya sonuncuya yakin bir belirtidir. Sonlardan bir belirtiyi alip ilk ihtimal olarak uzak bir hastaligin pesine kosmak çok akilci olmaz.
Benzer hatayi böbrek hastaliklari için yapiyorlar. Kimin agzi koksa seker ve böbrek hastaligi diyor, böbrek hastaligi agiz kokusu yapar diye nakarat ediyorlar. Evet yapar ama diyalize girmeye yakin oldugunda agiz kokusu yapar. Yani hastalik yataga düsürdügünde ve hayatin konforunu bozdugunda böbrek hastaligi agiz kokusu yapabilir. Sonuncu belirtiyi birinci hastaliga iliskilendiriyorlar.
Ayni hatayi mide hastaliklarinda yapiyorlar. Kimin agiz kokusunun sebebini bulamazlarsa midesinden geliyor diyorlar. Mideden agiz kokusu gelmesi çooooook düsük bir ihtimaldir. Mide hastaliginin son asamasinda agiz kokusu ortaya çikar. Böyle hastalar zaten agiz kokusu için doktora gitmez ki? Mide agrisi kramplari, mide yanmasi, kusma, kanama sikayetiyle doktora gider. Bu sirada agizkokusu bulunuyor diye biz her agizkokusunda mide hastaligi arayamayiz.
Yine yarama parmak bastiniz. : )
-M
|
|
Mesajı Yazan: Berta
Mesaj Tarihi: 12-Haziran-2022 Saat 12:38
Doktorum bende görünürde hiçbir sorun bulamadigi icin bunu öne sürmüstü ve genetik olarak bazi insanlarin agzi kokabilir demisti.
|
Mesajı Yazan: bazenhissediyor
Mesaj Tarihi: 13-Haziran-2022 Saat 06:50
Bence doktorunuz ilminin yetmedigi yerde topu taca atmis sanki. Çözümü bilinmeyen veya karmasik hastaliklarda sessiz kalip çözmeye ugrasan bilim insani ve doktorlara sonsuz saygim vardir. Ama böyle durumlarda kaderci yaklasip kabullenmeye sevk edenleri sevmiyorum.
------------- sabaha kadar bos konusarak kabullenilmektense mezara kadar konusulmayanlari düsünerek dislanmayi yeglerim..
|
Mesajı Yazan: ismimnefarkeder
Mesaj Tarihi: 13-Haziran-2022 Saat 06:59
Bana da bi kbb doktoru zamaninda genetik olarak bazi insanlarin agiz florasi koku üretmeye daha yatkin demisti. Hatta yetmezmis gibi yatkinligin daha ölümcül hastaliklara da olabilirdi diye teskin etmeye çalismisti...
|
Mesaj Tarihi: 13-Haziran-2022 Saat 08:20
Geçen gün bir toplantiya gittim, evli ve çocuklari olan bir adam sag yanima oturmustu. Sag tarafimdan epey yakin sayilabilecek bir mesafeden (1 karis = 20 cm kadar) bana bir soru sordu, nefesi çok pis kokuyordu.
Askerde de bir arkadasim vardi, onun durumu çok daha vahimdi Allah yardimcisi olsun diye dua ederdim hep. Agzi, teri, ayaklari her yeri kokardi onun. Bence genetik bir koku olayi varsa o asker arkadasinkidir çünkü ne agiz ne nefes kokusuna benziyordu kokulari, bambaska bi seydi.
Mesela dis firçalarken kanatirsaniz agziniza kan kokusu gelir bilirsiniz, aslinda kokan sey kan degil içindeki gazlarin açiga çikmasiymis. Kuzu eti kokar, genetigi böyle. Yanima oturan adamin agiz kokusu ise çogu zaman rastladigimiz agiz kokusu gibiydi.
|
Mesajı Yazan: Melina
Mesaj Tarihi: 13-Haziran-2022 Saat 12:25
Zamaninda benimde gittigim kulak burun bogaz doktoru horman bozuklugu ve genetik olarak insanlarin bu durumu yasayabilecegini söylemisti. Hatta ona gitmeden evvel çok fazla doktor gezdigimi nelere baktirdigimi filan anlatmistim muayene sirasinda. Oda bana görünürde bir problem yoksa eger çok fazla ugrasmamam gerektigini kabullenmem gerektigini ima etmisti
|
Mesajı Yazan: Selen123
Mesaj Tarihi: 15-Haziran-2022 Saat 15:56
Bende söyle dusunuorm arkadaslar agiz kokusuna neden olan durumun en büyuk kaynagi bademcik taslari bu taslar herkesde uretilmio hatta bademciklerde üretmio vücut uretiyo bademciklaerimiz alinsa bile bogazimizin alt kisimlarinda bi yerlerde ayni sekilde üretilmeye dévam edio.Bu taslarin uretilmeside genetik bi durum yani annede varsa çocugundada var bu taslar hatta babannede varsa torunda olabilio bu taslar cok arastirdm ben konuyu kucuklugmden beri.Ve lutfen ama lutfen bademcik tasi icin bademcik aldirmayin o taslari bademcik uretmio vücut uretio bademcikler onlari tutuo orda biriktirio onlari aldrmak kokuyu gecirmio aksine ikiye katlio
|
Mesaj Tarihi: 15-Haziran-2022 Saat 16:09
Orjinalini yazan: Selen123
Bende söyle dusunuorm arkadaslar agiz kokusuna neden olan durumun en büyuk kaynagi bademcik taslari bu taslar herkesde uretilmio hatta bademciklerde üretmio vücut uretiyo bademciklaerimiz alinsa bile bogazimizin alt kisimlarinda bi yerlerde ayni sekilde üretilmeye dévam edio.Bu taslarin uretilmeside genetik bi durum yani annede varsa çocugundada var bu taslar hatta babannede varsa torunda olabilio bu taslar cok arastirdm ben konuyu kucuklugmden beri.Ve lutfen ama lutfen bademcik tasi icin bademcik aldirmayin o taslari bademcik uretmio vücut uretio bademcikler onlari tutuo orda biriktirio onlari aldrmak kokuyu gecirmio aksine ikiye katlio |
Burda bir çeliski olabilir bana göre. Söyle ki, deniyor ki dis taslari da (tartar) agiz kokusu yapabilir. Dis tasi denen sey tükürügümüzün agzimizdaki besin artiklari, kalsiyum vb ile birleserek dis kökleriyle dis etleri arasinda zamanla birike birike beton gibi sertlesmesiyle olusuyor bildigim kadariyla kabaca.
Dis tasinin kendisi koku yapmiyor ama dil sirtinda biriken bakteriler dis tasina ordan da dis etine girip firçayla da temizlenemiyor ve kokuya sebep oluyor.
Ayni sekilde bademciklerdeki bosluklara da yiyip içtigimiz peynir, süt vb seylerden kalsiyum, agzimizda kalan besin artiklari vs zamanla o çukurlara çökelip tortu seklinde o bademcik tasi denen sarimsi beyazimsi seyi yapiyor ama kokunun kaynagi bizzat kendisi degil çünkü o taslari temizleyip o bosluklara steril edilmis sifir mikroplu minicik çakil tasi da koysaniz 3-4 saat sonra ayni sekilde kokar çünkü bakterilerin en sevdigi ortamdadirlar. Karanlik, nemli ve sicak.
Dil sirtindaki koku yapan bakteriler bademciklere, bademcik boslugundaki taslara da bulasir ve onlari da kokutur.
Yillar önce Israilli bilim insanlari agiz kokusunu engellemek için lazerli bi aletle dil sirtindaki papillari tamamen yok ederek pürüzsüzlestirip orada bakteri tutulumu ve üremesini engellemeye çalismislardi ama sonun ne oldu bilemiyorum.
Dilimizi kökünden kestirirsek koku sorunu büyük oranda çözülür tahmin ediyorum. 😁
|
Mesaj Tarihi: 15-Haziran-2022 Saat 23:18
Ya o yönden bakarsak agzimizda ve bogazimizda bulunan hersey çukurlu karanlik ve nemli bademcik çukurlarinda birikmio o artklar o zaman herkeste birikirdi herkesin agzi kokardi bizim bademciklerimiz vücudumuza çoken kalsiyum tuzlarini tutuo o da zamanla katilasio ve atimini kolaylastirio
|
Mesaj Tarihi: 16-Haziran-2022 Saat 00:40
Orjinalini yazan: Selen123
Ya o yönden bakarsak agzimizda ve bogazimizda bulunan hersey çukurlu karanlik ve nemli bademcik çukurlarinda birikmio o artklar o zaman herkeste birikirdi herkesin agzi kokardi bizim bademciklerimiz vücudumuza çoken kalsiyum tuzlarini tutuo o da zamanla katilasio ve atimini kolaylastirio |
KBB uzmani cevapladi bunu canli yayinda bir kaç ay önce. Bademcik tasi koku yapmaz.
Orjinalini yazan: Tospik
Orjinalini yazan: Hsynyldz
Arkadaslar merhabalar herkese iki sorum olacak sizlere septum deviasyonu koku yapar mi?
Ikinci sorum ise bademcik tasimizin oldugunu nasil anlayabiliriz evde ögrenilebilir mi hastanelere girmekten biktik |
Murat hoca dogrusunu cevaplar elbette ama madem bizlere sordun Kidemli Kademeli 5. Koku Alayi 2. Amonyak Gazi Birliginden Albay olarak cevaplayayim.
Burun kemigi egriliginin bazilari koku yapiyor. Egriligin derecesi önemli.
Bademcik tasi farkinda olmasa da çogu kiside var. Geçen Murat hocanin KBB uzmani Mert beyle instada yaptigi canli yayinda da soruldu bu soru. Dis tasi koku yapmaz tam tersine dilin sirtinda biriken protein artiklari ve bunlari yiyip çirkin kokulu gaz yapan bakteriler üreyip salyayla bademcik bosluklari ve bademcik taslarina da ulastigindan orada da koöu yaparlar.
Sen de bademcik tasini çikarir da koklarsan sanirsin ki kokuyu bu yapiyor halbuki tam tersi.
Yanlissam düzeltsin birileri lütfen. |
|
Mesaj Tarihi: 16-Haziran-2022 Saat 20:47
Buda farkli bi bakis açisi evet her yonden bakmak lazim olaya sorunumuzun kaynagini anlamak için
|
|