|
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bir soru sormak istiyorum | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Yazar | Mesaj | |
kimki
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 19-Temmuz-2015 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 23 |
![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 06-Agustos-2015 Saat 23:00 |
|
Murat hocam,
öncelikle cabalariniz icin tekrar tesekkür ederim, bizimle ilgilenmeniz,sorunumuza bilimsel katkiniz cok büyük. Bir süredir agiz kokusunu ölcen cihazlari arastiriyorum. Halimeter ve OralChroma disinda,daha genis bir sonuc verebilecek olan mevcut aletler hangileridir sizce? Asagida üc tane alet ismi var hocam, bir tanesinin markasini yazdim, cünkü türünü bilemedim,bunlarin tahminimce agiz kokusu sorununda kullanilmadiklarini saniyorum,ama eger nefesimizi ve agzimizin icindeki gazlari ölcseler,sizce en genis ve detayli sonucu hangi alet verirdi?..Kitabinizda farkli aletleri arastirdiginizi okumustum..Bu aletler kokunun hangi tip koku olabilecegi konusunda gerekli ölcümleri yapabilirler mi?Ve hangisi daha dogru ayrintili ölcer, birisinin digerine göre avantaji dezavantaji nedir acaba? Tesekkür ederim. 1. Gaschromotgrapy Mass Spectrometry 2. Ion Mobility Mass Spectrometry 3.Bir de Cyranose320 isimli bir alet var hocam Bunlarin farki nedir ve en detayli hangisi ve neleri ölcer. Baska hangi alet türleri vardir ve en iyi sonucu (bu saydiklarimin icinde olmayabilir) hangisi verir hocam? Tesekkür ederim hocam. |
||
![]() |
||
aydinmur
Yönetici ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 25-Haziran-2007 Konum: Adana Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2404 |
![]() ![]() ![]() |
|
Vayy kuvvetli soru. Nerden baslayacagimi bilemedim.
Hemen vurgulamak isterim. Agiz kokusunda ölçme teshis için yapilamaz. Hiç kimsenin agzina pipet sokup sizde karaciger yaglanmasi var denilemez, sizde astim, kabizlik, gastrit, reflu, sinüzit var denilemez. Simdi dünyada uygulanmakta olan ölçme teknikleri ile sizin agiz kokunuz var veya yok bile denilemez. Ölçme teknigi bastan asagi yetersiz, ve eksiktir. Bu sebeple cihaz seçmek çok anlamli degildir. Cihazin çok hassas ve genis skalada gaz algilamasi teshise götürmez. Agiz kokusunun ölçülmesi 1- Dogrulamak 2- izlemek 3- karsilastirmak sebebi ile yapilmalidir En ideal en genis skalada ve en düsük konsantrasyonlarda gaz ölçümleri yapan sistemler sunlardir 1- Gas cromotography mass spectrometric detection (GC-MS) 2- Proton transfer reaction-mass spectrometry (PTR-MS) 3- Selected ion flow tube-mass spectrometry (SIFTMS) 4- Laser absorption spectroscopy (LAS) 5- Ion mobility mass spectrometry (IMR-MS) 6- Differential ion mobility spectrometry (DMS) 7- Photoacoustic spectrometry bunlar hassas ve pahali ve hacim olarak büyük cihaz sistemlerindir. Bunlari kullanmak özel egitim gerektirir. Doktor olmak yetmez. özel bir tip alandir. Sadece Oral chroma sinirli bir kaç gaz için geçerli bir GC cihazidir. Kötü kullanildigi için teshisten uzaktir. 8- Kimyasal sensor teknikleri ile çalisan cihazlar klinikte kullanima müsait cihaz grubunu olusturur. Tek gaz ölçen Halimeter en uyduruk cihazdir ama dünyada ilk oldugu için pirim yapmistir. 2 ,3,4,5 gaz ölçen cihazlar vardir. Gaz sayisi arttikça cihaz koku ölçer diye isimlendirilmelidir. Çünkü çoklu gaz karisimlari "koku" anlamina gelir. Cyranose 32x2 matrislik koku (gaz degil) ölçen cihazdir . 10bin dolar fiyat ile su anda kapandigi söylentileri yayilan bir Amerikan firmasina aittir (Intopsys, Pasadena, CA, USA) Dünya üzerinde 36 firma 67 den fazla gaz ölçen cihaz üretmektedir. Burada topluca bazilarini görebilirsiniz: http://www.agizkokusu.org/agiz-kokusu-olcen-halimeter-halitometre.html Ben bunlari kullaniyorum https://www.agizkokusu.org/agiz-kokusu-olcen-halimeter-halitometre.html https://www.halitor.com/halitor-2/ https://www.halitor.com/halitor-3/ https://www.youtube.com/playlist?list=PLOnJB2jP4EDnb6QIiij7hJPUjLjPC_EO5 Umarim güzel sorunuz için yeterli bir cevap olmustur. -M Düzenleyen aydinmur - 19-Mart-2025 Saat 13:50 |
||
![]() |
||
kimki
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 19-Temmuz-2015 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 23 |
![]() ![]() ![]() |
|
Hocam,evet,yeterli ve net bir cevap olmus. Tesekkür ederim aydinlattiginiz icin.
|
||
![]() |
||
Misafir
Misafir ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Hocam, ilk yedi siradaki cihazlari Türkiye'de kullanan bir kurum, doktor, hastane var mi?
|
||
![]() |
||
aydinmur
Yönetici ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 25-Haziran-2007 Konum: Adana Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2404 |
![]() ![]() ![]() |
|
Farz edinki bu gaz kromatografisi yapan kurumlar var ve farz edinki nefesteki ilk 20 tane gazi liste halinde elinize verdiler.
Sonra ne olacak? -M |
||
![]() |
||
ncort
Kidemli Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 19-Nisan-2015 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 162 |
![]() ![]() ![]() |
|
Kokunun ne tarz oldugundan neden gidemiyoruz hocam? Ornegin helikobakter, diski kokusu yaparmis. Bende de dil arkasi diski kokusu var ama helico yok.
Yabanci forumda diski kokusunun muhtemel sebeplerini yazmissiniz ama bu forumda kokunun ne tur oldugunun onemi yok diyorsunuz? |
||
![]() |
||
aydinmur
![]() ![]() ![]() |
|
Kokunun ne kokusu oldugunun teshis degeri yoktur.
|
||
![]() |
||
Misafir
Misafir ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Bu gazlari ölçüyorlarsa nerden kaynakli oldugunu da biliyorlardir. Tedavi edebilirler, sevk edebilirler veya hangi bransa gitmemiz gerektigi konusunda yol gösterebilirler. Gidecegimiz doktorlar, elimizdeki kurum raporunu görünce belki isi daha ciddiye alirlar. |
||
![]() |
||
aydinmur
![]() ![]() ![]() |
|
Peki bir adim daha ilerleyelim. Ben sizin nefesinize kromatografi yapmis olayim ve nefesinizde ölçülen ilk 10 gazi liste halinde vereyim sebeplerini de söyleyeyim. Siz ne düsünecegimizi söyleyin
En yüksek konsantrasyonda bulunabilecek birinci gazdan asagi dogru liste veriyorum: 3-(1-methylethyl)-Oxetane ve 1,3,5-trimethyl-Benzene Bu iki gaz veremli hastalarin nefesinde bulunur. Saglikli insanlarda da bulunur. Cyclohexanone Bu gaz astimli hastalarda yükselir fakat saglikli bebeklerde de bulunur. Sarkoidoz isimli akciger hastaliklarinda da bulunur. Spor yaptiktan sonra da yükselir Acetonitrile, ve Acetaldehyde Bu iki gaz sigara içenlerde bulunur. Fakat normal insanlarda da bulunur. pentan kanserde ve Ishal olanlarda ve bagirsak kurdu, kalin bagirsak kanserinde nefeste bulunur. Fakat kabizlikta da bulunur, yogun laktoz, yeyince de ortaya çikabilir. Kolon kanserinde de ortaya çikabilir. 1,4-Pentadiene Akciger kanserinde yükselir. Normal insanlarda da bulunur. Kapali alanda yasayan bireylerde ve yaslilarin nefesinde de vardir. 2,3-dihydro-1-phenyl-4(1H)-quinazolinone Bu gaz meme kanserinde bulunur. Saglikli kadinlarda da bulunur. Yaslandikça seviyesi yükselir. Fakat erkekte anlami yoktur. Carbon disulfide Mide kanserinde nefeste bu gaz bulunur. helicobacteri pylori gastritinde de bulunur, yaslilarda ve bulunur. Uykunun sonuna dogru nefeste bulunur 4-methyl-Octane Bu gaz kalp yermezligi olanlarin nefeslerinde bulunur. Efor yaptiktan sonra da bulunur aseton Hamile, ve adet gören bayanlarda, diyabetlilerde ve pankreas kanserinde bu gaz nefeste bulunur. Açlik sirasinda saglikli insanda da bulunur 2-Methylbutane, ve Trichlorofluoromethane Bu iki gaz sizofreni hastalarinin nefeslerinde bulunur. Saglikli insanda da bulunur, idrar bekletildiginde de yükselir. -------------------- Size nefesinizde bulunabilecek 10 tane gaz söyledim. Simdi söyleyin bakalim ne olacak? Ne düsünecegiz bu vakada? -M |
||
![]() |
||
villiger
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 19-Subat-2015 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 4 |
![]() ![]() ![]() |
|
Hocam güzel bir noktaya deginmissiniz ama bizler hasta olarak net sonuca ulasmak istiyoruz, bu gazlardan birini tespit ettiginizde siz napiyorsunuz? Hastalariniza sizde su su hastaliklar olabilir, bu hastaliklar için bir uzmana gidip kontrolünü yaptirmamizi mi tavsiye ediyorsunuz? Nasil ilerliyor tedavi süreci?
|
||
![]() |
||
Misafir
Misafir ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Bu sonuçlarla ne yapilacagina da uzmanlar karar verecek hocam. Agiz kokusunda bir ise yaramiyorsa niye bu kadar para mesai harcayip ölçüm yapiyorlar ki?
|
||
![]() |
||
aydinmur
![]() ![]() ![]() |
|
Öyle bir uzmanlik yok.
Agiz kokusu amaci ile nefes gazlarindan kromatografi yapilmiyor. FARZ EDELIM KI gaz kromatografisi yapiliyor olsaydi bir isimize yaramayacakti dedim, yapiliyor demedim. -M |
||
![]() |
||
Misafir
Misafir ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Gaz kromatografisini ilk kez bu baslikta duydum, nedir diye google'da arattim, asagidaki linkte bunun da bir agiz kokusu ölçme yöntemi oldugunu okudum o yüzden sordum.
Arkadaslarin da umudunu kirmak istemem ama saglik bakani rapor yazsa bile çogu doktor agiz kokusunu umursamayacak. Bir sürü doktora görünmek sart hasbelkader birisi x hastaligin agiz kokusu yaptigini fark eder http://www.agizkokusutedavisi.com/halitozis-tani-yontemleri.html |
||
![]() |
||
kimki
![]() ![]() ![]() |
|
Selam Arkadaslar,
Halimeter markali alet kisisel fikrime göre ise yaramiyor sanirim. Ölctügü gaz türü cok kisitli. Yani bir cok agiz disi nedenlerin cözümüne fayda getirmeyebilir. Ben iki kez dis hekimlerinde ölctürdüm, ikisinde de sansima ayni alet vardi. Koku cikmadi, oysa o an oldugunu biliyordum, arkadasimi da yanima almistim..O var demisti. Yani benim deneyimim iyi olmadi. Halimeter ilk cikan aletlerden birisidir, biraz eski yani. Halitometre ile Halimeter ayni sey degil bu arada. |
||
![]() |
||
villiger
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 19-Subat-2015 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 4 |
![]() ![]() ![]() |
|
Hocam yukaridaki soruma da cevap verir misiniz?
|
||
![]() |
||
aydinmur
![]() ![]() ![]() |
|
Daha önce yanitladigim için cevap vermemistim.
"Halitometre" agiz kokusunu ölçen alet(ler)e verilen genel bir isimdir. tasimacilikta kullanilan 4 tekerlekli aletlere genel isim olarak otomobil deniyorsa, agiz kokusu ölçen aletlere de genel isim olarak Halitometre adi verilir. Kanadali bir firmanin piyasaya çikardigi, halitometrenin markasi "Halimeter" dir. Yani özel bir halitometrenin piyasadaki adi Halimeter'dir. Mesela Albea, Brava, Ford gibi otomobil markasidir. Sizin de dogru olarak tespit ettiginiz gibi ilk cihazlardan birisi Halimeter'dir. Fevkalade zayif, kabiliyetsiz, ve anlamsiz bir cihazdir. 3 yil kullandim. Simdi çoklu gaz ölçer kullanmaya ve üretmeye baslayinca anladim ki Halimeter gördügüm en kötü cihazmis. http://www.agizkokusu.org/agiz-kokusu-olcen-halimeter-halitometre.html Bu sayfayi açin, sayfayi kaydirip en asagi indirin, sayfanin altinda beyaz bir tablo göreceksiniz "halimeterin diger yüzü" basliginda bazi bilgiler yazdim. Inceleyin. Halimeter sampuanda 307 ppb agiz kokusu ölçüyor. Lagimda 104 ppb koku ölçüyor. Sampuan lagimdan daha mi pis kokuyor ????!! Halimeter, haciSakir el sabununda 417 ppb, diskida 224 ppb H2S gazi ölçüyor. Sabun diskidan yaklasik 2 kat kötü mü kokuyor ??? Sayfadaki tabloyu inceledike sasiracaksiniz. Halimeter'in ne kadar aptal bir cihaz oldugunu ve aslinda piyasadan toplatilmasi gerektigini anlayacaksiniz. -M |
||
![]() |
||
aydinmur
![]() ![]() ![]() |
|
Sadece hidrojen ve metan gazlarini tespit etmek için cihazlar üretilmis. http://www.breathtests.com/patients
Nefeste hidrojen, metan gazlarini Halimeter ile yakalamak imkansizdir. Halimeter ile Helicobacter pylori'nin ürettigi azotlu gazlari yakalamak da imkansizdir. Halimeter ile salya kokutan ovalamakla tespit edilen diger azotlu gazlari yakalamak da imkansizdir Halimeter ile organik gazlari H2S zannederek yakalamak mümkündür. Halimeter benim gözümde yok hükmündedir. -M |
||
![]() |
||
Ankarali
Yeni Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 17-Ekim-2015 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1 |
![]() ![]() ![]() |
|
Hocam ben astim hastasiyim nefesimden gelen o irenç koku bu hastaliktandami ola bilir ve nasil tesbit ettircem
|
||
06
|
||
![]() |
||
aydinmur
![]() ![]() ![]() |
|
Astim hastalari nefeslerinden NO, NO2, NO3, H2O2, organik asitler atarlar. Nefesinizde bulundugunuzu söylediginiz koku ile bu gazlar arasinda bir iliski bulunup bulunmadigini bilmiyorum.
-M |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Açık Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
Buradaki yazılar, fikir, görüş ve tavsiyeler muayene ve tedavi yerine geçmez. Fikir vermek içindir.
Bu forumda yazılanlardan bir kısmı isim ve kimlik bilgileri silinerek tıbbi istatistik veya eğitim amacı ile kullanılabilir, üçüncü parti yazılarda veya internet ortamında (isimsiz olarak) yayınlanabilir.
İletişim için Tıklayınız.
Agiz
kokusu hakkında herşey
Ağız kokusu
tedavisi hakkında
![]() |
![]() |