Ağız Kokusu

Foruma yeni gelenler;
Ağız Kokusu hakkında herşey
sayfalarına göz atınız.

Aktif Konular  Forum Üyelerini Göster  Takvim  Forumu Ara  Yardım  Kayıt Ol  Giriş
Bir soru sormak istiyorum
 Ağız Kokusu | AĞIZ KOKUSU Soru ve cevapları | Bir soru sormak istiyorum
Mesaj icon Konu: Agiz Kokusunu ölcen aletler Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
kimki
Yeni Üye
Yeni Üye

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 23
Alıntı kimki Cevaplabullet Konu: Agiz Kokusunu ölcen aletler
    Gönderim Zamanı: 06-Ağustos-2015 Saat 23:00
Murat hocam,

öncelikle cabalariniz icin tekrar tesekkür ederim, bizimle ilgilenmeniz,sorunumuza bilimsel katkiniz cok büyük. Bir süredir agiz kokusunu ölcen cihazlari arastiriyorum. Halimeter ve OralChroma disinda,daha genis bir sonuc verebilecek olan mevcut aletler hangileridir sizce?
Asagida üc tane alet ismi var hocam, bir tanesinin markasini yazdim, cünkü türünü bilemedim,bunlarin tahminimce agiz kokusu sorununda kullanilmadiklarini saniyorum,ama eger nefesimizi ve agzimizin icindeki gazlari ölcseler,sizce en genis ve detayli sonucu hangi alet verirdi?..Kitabinizda farkli aletleri arastirdiginizi okumustum..Bu aletler kokunun hangi tip koku olabilecegi konusunda gerekli ölcümleri yapabilirler mi?Ve hangisi daha dogru ayrintili ölcer, birisinin digerine göre avantaji dezavantaji nedir acaba? Tesekkür ederim.

1. Gaschromotgrapy Mass Spectrometry 2. Ion Mobility Mass Spectrometry 3.Bir de Cyranose320 isimli bir alet var hocam

Bunlarin farki nedir ve en detayli hangisi ve neleri ölcer. Baska hangi alet türleri vardir ve en iyi sonucu (bu saydiklarimin icinde olmayabilir) hangisi verir hocam?

Tesekkür ederim hocam.
IP
aydinmur
Yönetici
Yönetici
Simge

Gönderilenler: 2396
Alıntı aydinmur Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 07-Ağustos-2015 Saat 07:48
Vayy kuvvetli soru. Nerden başlayacağımı bilemedim.

Hemen vurgulamak isterim. Ağız kokusunda ölçme teşhis için yapılamaz. Hiç kimsenin ağzına pipet sokup sizde karaciğer yağlanması var denilemez, sizde astım, kabızlık, gastrit, reflu, sinüzit var denilemez. Şimdi dünyada uygulanmakta olan ölçme teknikleri ile sizin ağız kokunuz var veya yok bile denilemez. Ölçme tekniği baştan aşağı yetersiz, ve eksiktir. Bu sebeple cihaz seçmek çok anlamlı değildir. Cihazın çok hassas ve geniş skalada gaz algılaması teşhise götürmez.

Ağız kokusunun ölçülmesi
1- Doğrulamak
2- izlemek
3- karşılaştırmak sebebi ile yapılmalıdır

En ideal en geniş skalada ve en düşük konsantrasyonlarda gaz ölçümleri yapan sistemler şunlardır

1- Gas cromotography mass spectrometric detection (GC-MS)
2- Proton transfer reaction-mass spectrometry (PTR-MS)
3- Selected ion flow tube-mass spectrometry (SIFTMS)
4- Laser absorption spectroscopy (LAS)
5- Ion mobility mass spectrometry (IMR-MS)
6- Differential ion mobility spectrometry (DMS)
7- Photoacoustic spectrometry

bunlar hassas ve pahalı ve hacim olarak büyük cihaz sistemlerindir. Bunları kullanmak özel eğitim gerektirir. Doktor olmak yetmez. özel bir tıp alandır. Sadece Oral chroma sınırlı bir kaç gaz için geçerli bir GC cihazıdır. Kötü kullanıldığı için teşhisten uzaktır.

8- Kimyasal sensor teknikleri ile çalışan cihazlar klinikte kullanıma müsait cihaz grubunu oluşturur. Tek gaz ölçen Halimeter en uyduruk cihazdır ama dünyada ilk olduğu için pirim yapmıştır. 2 ,3,4,5 gaz ölçen cihazlar vardır. Gaz sayısı arttıkça cihaz koku ölçer diye isimlendirilmelidir. Çünkü çoklu gaz karışımları "koku" anlamına gelir.

Cyranose 32x2 matrislik koku (gaz değil) ölçen cihazdır . 10bin dolar fiyat ile şu anda kapandığı söylentileri yayılan bir Amerikan firmasına aittir (Intopsys, Pasadena, CA, USA)

Dünya üzerinde 36 firma 67 den fazla gaz ölçen cihaz üretmektedir. Burada topluca bazılarını görebilirsiniz:

http://www.agizkokusu.org/agiz-kokusu-olcen-halimeter-halitometre.html

Ben bunları kullanıyorum
http://agizkokusu.org/halitometre/
http://www.halitorium.com/halitor2/

Umarım güzel sorunuz için yeterli bir cevap olmuştur.
-M
IP
kimki
Yeni Üye
Yeni Üye

Alıntı kimki Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 08-Ağustos-2015 Saat 00:54
Hocam,evet,yeterli ve net bir cevap olmus. Tesekkür ederim aydinlattiginiz icin.
IP
Misafir
Misafir
Misafir
Simge
Alıntı Misafir Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 09-Ağustos-2015 Saat 20:34
Hocam, ilk yedi sıradaki cihazları Türkiye'de kullanan bir kurum, doktor, hastane var mı?
IP
aydinmur
Yönetici
Yönetici
Simge

Alıntı aydinmur Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 09-Ağustos-2015 Saat 22:24
Farz edinki bu gaz kromatografisi yapan kurumlar var ve farz edinki nefesteki ilk 20 tane gazı liste halinde elinize verdiler.

Sonra ne olacak?
-M
IP
ncort
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Gönderilenler: 162
Alıntı ncort Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10-Ağustos-2015 Saat 00:40
Kokunun ne tarz oldugundan neden gidemiyoruz hocam? Ornegin helikobakter, diski kokusu yaparmis. Bende de dil arkasi diski kokusu var ama helico yok.

Yabanci forumda diski kokusunun muhtemel sebeplerini yazmissiniz ama bu forumda kokunun ne tur oldugunun onemi yok diyorsunuz?
IP
aydinmur
Yönetici
Yönetici
Simge

Alıntı aydinmur Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10-Ağustos-2015 Saat 07:10
Kokunun ne kokusu olduğunun teşhis değeri yoktur.
IP
Misafir
Misafir
Misafir
Simge
Alıntı Misafir Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10-Ağustos-2015 Saat 10:30
Orjinalini yazan: aydinmur

Farz edinki bu gaz kromatografisi yapan kurumlar var ve farz edinki nefesteki ilk 20 tane gazı liste halinde elinize verdiler.

Sonra ne olacak?
-M

Bu gazları ölçüyorlarsa nerden kaynaklı olduğunu da biliyorlardır. Tedavi edebilirler, sevk edebilirler veya hangi branşa gitmemiz gerektiği konusunda yol gösterebilirler. Gideceğimiz doktorlar, elimizdeki kurum raporunu görünce belki işi daha ciddiye alırlar.
IP
aydinmur
Yönetici
Yönetici
Simge

Alıntı aydinmur Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10-Ağustos-2015 Saat 12:38
Peki bir adım daha ilerleyelim. Ben sizin nefesinize kromatografi yapmış olayım ve nefesinizde ölçülen ilk 10 gazı liste halinde vereyim sebeplerini de söyleyeyim. Siz ne düşüneceğimizi söyleyin

En yüksek konsantrasyonda bulunabilecek birinci gazdan aşağı doğru liste veriyorum:

3-(1-methylethyl)-Oxetane ve 1,3,5-trimethyl-Benzene
Bu iki gaz veremli hastaların nefesinde bulunur. Sağlıklı insanlarda da bulunur.

Cyclohexanone
Bu gaz astımlı hastalarda yükselir fakat sağlıklı bebeklerde de bulunur. Sarkoidoz isimli akciğer hastalıklarında da bulunur. Spor yaptıktan sonra da yükselir

Acetonitrile, ve Acetaldehyde
Bu iki gaz sigara içenlerde bulunur. Fakat normal insanlarda da bulunur.

pentan
kanserde ve İshal olanlarda ve bağırsak kurdu, kalın bağırsak kanserinde nefeste bulunur. Fakat kabızlıkta da bulunur, yoğun laktoz, yeyince de ortaya çıkabilir. Kolon kanserinde de ortaya çıkabilir.

1,4-Pentadiene
Akciğer kanserinde yükselir. Normal insanlarda da bulunur. Kapalı alanda yaşayan bireylerde ve yaşlıların nefesinde de vardır.

2,3-dihydro-1-phenyl-4(1H)-quinazolinone
Bu gaz meme kanserinde bulunur. Sağlıklı kadınlarda da bulunur. Yaşlandıkça seviyesi yükselir. Fakat erkekte anlamı yoktur.

Carbon disulfide
Mide kanserinde nefeste bu gaz bulunur. helicobacteri pylori gastritinde de bulunur, yaşlılarda ve bulunur. Uykunun sonuna doğru nefeste bulunur

4-methyl-Octane
Bu gaz kalp yermezliği olanların nefeslerinde bulunur. Efor yaptıktan sonra da bulunur

aseton
Hamile, ve adet gören bayanlarda, diyabetlilerde ve pankreas kanserinde bu gaz nefeste bulunur. Açlık sırasında sağlıklı insanda da bulunur

2-Methylbutane, ve Trichlorofluoromethane
Bu iki gaz şizofreni hastalarının nefeslerinde bulunur. Sağlıklı insanda da bulunur, idrar bekletildiğinde de yükselir.
--------------------

Size nefesinizde bulunabilecek 10 tane gaz söyledim.

Şimdi söyleyin bakalım ne olacak? Ne düşüneceğiz bu vakada?

-M

IP
villiger
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 4
Alıntı villiger Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10-Ağustos-2015 Saat 15:45
Hocam güzel bir noktaya değinmişsiniz ama bizler hasta olarak net sonuca ulaşmak istiyoruz, bu gazlardan birini tespit ettiğinizde siz napıyorsunuz? Hastalarınıza sizde şu şu hastalıklar olabilir, bu hastalıklar için bir uzmana gidip kontrolünü yaptırmamızı mı tavsiye ediyorsunuz? Nasıl ilerliyor tedavi süreci?
IP
Misafir
Misafir
Misafir
Simge
Alıntı Misafir Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10-Ağustos-2015 Saat 17:34
Bu sonuçlarla ne yapılacağına da uzmanlar karar verecek hocam. Ağız kokusunda bir işe yaramıyorsa niye bu kadar para mesai harcayıp ölçüm yapıyorlar ki?
IP
aydinmur
Yönetici
Yönetici
Simge

Alıntı aydinmur Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10-Ağustos-2015 Saat 19:57
Orjinalini yazan: asdf

Bu sonuçlarla ne yapılacağına da uzmanlar karar verecek hocam.

Öyle bir uzmanlık yok.

Ağız kokusunda bir işe yaramıyorsa niye bu kadar para mesai harcayıp ölçüm yapıyorlar ki?

Ağız kokusu amacı ile nefes gazlarından kromatografi yapılmıyor.

FARZ EDELİM Kİ gaz kromatografisi yapılıyor olsaydı bir işimize yaramayacaktı dedim, yapılıyor demedim.

-M
IP
Misafir
Misafir
Misafir
Simge
Alıntı Misafir Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10-Ağustos-2015 Saat 20:38
Gaz kromatografisini ilk kez bu başlıkta duydum, nedir diye google'da arattım, aşağıdaki linkte bunun da bir ağız kokusu ölçme yöntemi olduğunu okudum o yüzden sordum.

Arkadaşların da umudunu kırmak istemem ama sağlık bakanı rapor yazsa bile çoğu doktor ağız kokusunu umursamayacak. Bir sürü doktora görünmek şart hasbelkader birisi x hastalığın ağız kokusu yaptığını fark eder

http://www.agizkokusutedavisi.com/halitozis-tani-yontemleri.html
IP
kimki
Yeni Üye
Yeni Üye

Alıntı kimki Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 12-Ağustos-2015 Saat 18:02
Selam Arkadaslar,

Halimeter markali alet kisisel fikrime göre ise yaramiyor sanirim. Ölctügü gaz türü cok kisitli. Yani bir cok agiz disi nedenlerin cözümüne fayda getirmeyebilir. Ben iki kez dis hekimlerinde ölctürdüm, ikisinde de sansima ayni alet vardi. Koku cikmadi, oysa o an oldugunu biliyordum, arkadasimi da yanima almistim..O var demisti.

Yani benim deneyimim iyi olmadi. Halimeter ilk cikan aletlerden birisidir, biraz eski yani. Halitometre ile Halimeter ayni sey degil bu arada.

IP
villiger
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 4
Alıntı villiger Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 20-Ağustos-2015 Saat 12:23
Hocam yukarıdaki soruma da cevap verir misiniz?
IP
aydinmur
Yönetici
Yönetici
Simge

Alıntı aydinmur Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 20-Ağustos-2015 Saat 14:38
Daha önce yanıtladığım için cevap vermemiştim.

"Halitometre" ağız kokusunu ölçen alet(ler)e verilen genel bir isimdir. taşımacılıkta kullanılan 4 tekerlekli aletlere genel isim olarak otomobil deniyorsa, ağız kokusu ölçen aletlere de genel isim olarak Halitometre adı verilir.

Kanadalı bir firmanın piyasaya çıkardığı, halitometrenin markasi "Halimeter" dir. Yani özel bir halitometrenin piyasadaki adı Halimeter'dir. Mesela Albea, Brava, Ford gibi otomobil markasıdır.

Sizin de doğru olarak tespit ettiğiniz gibi ilk cihazlardan birisi Halimeter'dir. Fevkalade zayıf, kabiliyetsiz, ve anlamsız bir cihazdır. 3 yıl kullandım. Şimdi çoklu gaz ölçer kullanmaya ve üretmeye başlayınca anladım ki Halimeter gördüğüm en kötü cihazmış.

http://www.agizkokusu.org/agiz-kokusu-olcen-halimeter-halitometre.html

Bu sayfayı açın, sayfayı kaydırıp en aşağı indirin, sayfanın altında beyaz bir tablo göreceksiniz "halimeterin diğer yüzü" başlığında bazı bilgiler yazdım. İnceleyin.

Halimeter şampuanda 307 ppb ağız kokusu ölçüyor. Lağımda 104 ppb koku ölçüyor. Şampuan lağımdan daha mı pis kokuyor ????!!

Halimeter, hacıŞakir el sabununda 417 ppb, dışkıda 224 ppb H2S gazı ölçüyor. Sabun dışkıdan yaklaşık 2 kat kötü mü kokuyor ???

Sayfadaki tabloyu inceledike şaşıracaksınız. Halimeter'in ne kadar aptal bir cihaz olduğunu ve aslında piyasadan toplatılması gerektiğini anlayacaksınız.
-M

IP
aydinmur
Yönetici
Yönetici
Simge

Alıntı aydinmur Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 20-Ağustos-2015 Saat 17:08
Sadece hidrojen ve metan gazlarını tespit etmek için cihazlar üretilmiş. http://www.breathtests.com/patients

Nefeste hidrojen, metan gazlarını Halimeter ile yakalamak imkansızdır.

Halimeter ile Helicobacter pylori'nin ürettiği azotlu gazları yakalamak da imkansızdır.

Halimeter ile salya kokutan ovalamakla tespit edilen diğer azotlu gazları yakalamak da imkansızdır

Halimeter ile organik gazları H2S zannederek yakalamak mümkündür.

Halimeter benim gözümde yok hükmündedir.
-M
IP
Ankaralı
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 1
Alıntı Ankaralı Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17-Ekim-2015 Saat 09:11
Hocam ben astım hastasıyım nefesimden gelen o irenç koku bu hastalıktandamı ola bilir ve nasıl tesbit ettircem
06
IP
aydinmur
Yönetici
Yönetici
Simge

Alıntı aydinmur Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17-Ekim-2015 Saat 16:30
Astım hastaları nefeslerinden NO, NO2, NO3, H2O2, organik asitler atarlar. Nefesinizde bulunduğunuzu söylediğiniz koku ile bu gazlar arasında bir ilişki bulunup bulunmadığını bilmiyorum.
-M
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Açık Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Buradaki yazılar, fikir, görüş ve tavsiyeler muayene ve tedavi yerine geçmez. Fikir vermek içindir.
Bu forumda yazılanlardan bir kısmı isim ve kimlik bilgileri silinerek tıbbi istatistik veya eğitim amacı ile kullanılabilir, üçüncü parti yazılarda veya internet ortamında (isimsiz olarak) yayınlanabilir.
İletişim için Tıklayınız.

Agiz kokusu hakkında herşey
Ağız kokusu tedavisi hakkında

Ağız kokusu gargarası Halitosil
Dil macunu